Waar zijn bewoners gebleven?

Mannen in witte pakken verwijderen asbest in de witte flat aan het Papaverplein. Foto: Roger Dohmen

2011 wordt in Heilust afgesloten met de sloop van de eerste van de twee witte flats. Mijn Heilust keert tijdelijk terug in de Kerkraadse wijk. Deel 1: De ex-bewoners.

door Wiel Beijer
De bomen verliezen hun laatste bladeren. Heilust verliest steeds meer inwoners. Rond de witte flat aan het Papaverplein vertellen hekwerken dat daar geen mensen meer wonen. In korte tijd zijn 64 bewoners van het Papaverplein uit ons zicht verdwenen. Daarnaast zijn nog eens elf bewoners van de inmiddels gesloopte etagewoning verderop in de Gladiolenstraat naar andere huizen vertrokken.

Allemaal mensen die hoorden bij het dagelijkse straatbeeld van Heilust. Je zag ze op de fiets, achter de rollator, op de scooter, achter de kinderwagen, racend met de scootmobiel, of wandelend met de hond. Ze zijn uitgeplaatst, zoals dat zo mooi heet. Moesten verhuizen omdat hun flats plat moe(s)ten in het kader van het plan West Wint.

Woningverhuurder Hestia heeft geturfd hoe de uitplaatsing is verlopen. Daaruit blijkt dat driekwart van de verhuisde huurders, vijftig exact, in Kerkrade-West is blijven wonen: 12 in Heilust, 16 in Kaalheide, 7 in Gracht en 15 in Spekholzerheide. Veel mensen zijn weer in een flat getrokken, negentien kozen voor een eengezinswoning.

Van de rest van de vertrokken flatbewoners van Heilust heeft er eentje een huis elders in Kerkrade gehuurd, twee hebben er een huis gekocht, tien hebben Kerkrade verlaten en enkelen hebben het aardse bestaan inmiddels vaarwel gezegd. De mensen die elders huren, betalen nu meer huur. In de witte flat bedraagt de huur gemiddeld 340 euro per maand, nu betalen ze gemiddeld 478 euro per maand.

Het uitplaatsingsproces werd volgens Hestia bemoeilijkt doordat er te weinig goedkope woningen in Kerkrade-West beschikbaar zijn. Dat belooft dus wat straks voor de verhuizing van de bewoners van de witte flat aan het Salviaplein. Ook die in 1975 door Laurens Bisscheroux gebouwde flat moet immers gesloopt worden.

Flat één gaat binnenkort al tegen de vlakte. Niet in een keer middels een doffe plof. Volgens Wiel Speessen van sloopbedrijf Couwenbergh is voor geleidelijke sloop gekozen omdat dit het veiligste is voor de huizen in de omgeving. „We hebben de flat eerst van binnen gestript en zijn nu bezig het asbest te verwijderen. Er zit asbest achter de tegels in de keukens en achter schotten op de galerijen. Over enkele weken start de sloop van de laagbouw aan de Kaalheidersteenweg.

Daarna de laagbouw aan de kant van de Gladiolenstraat en vervolgens komt er een kraan om de hoogbouw te slopen. Het asbest wordt gestort, maar de rest is recyclebaar. Behalve beton zit er veel aluminium en hout aan de flat. Eind januari 2012 is de flat weg”, zegt hij.

Advertenties

Over mijnheilust

Journalist bij De Limburger. Bedacht en maakte samen met camera-journalist Karin Hillebrand voor de krant en regionale omroep L1 het multi-mediale project Mijn Heilust.
Dit bericht werd geplaatst in Mijn Heilust. Bookmark de permalink .

4 reacties op Waar zijn bewoners gebleven?

 1. sluis zegt:

  heel lang geleden waren mijn ouders de eerste bewoners in de geraniumstr 21 boven op het bergje.dat was inde jaren 52/53.

 2. sluis zegt:

  zijn reeds gestorven ik ben de zoon

 3. Min Burgers Systermans zegt:

  ik ben geboren in de heilust heb er gewoond in de Erica straat 2 fam, Burgers habets

 4. frits jacqx zegt:

  (FRITS) ja ik weet het,, ben in 1997 begonnen bij licom met poetsen dus ook de witte flats gladiolenstr. lupinestr. elberenveld. heilust. de gracht. enz. hele aparte mensen niet slecht maar anders. ben zelf van chevremont , ben in de 70 tiger jaren veel uit geweest op de ‘reperbaan’ HIHI heb me altijd thuis gevoeld, nog een klein jaartje en ik ga eruit…mooie tijd !!! alles gaat kapot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s