Mijn Heilust in L1 Laat op 30 mei

Het afgelopen half jaar hebben de makers van Mijn Heilust verslag gedaan van het fenomeen krimp in de wijk Heilust. Wiel Beijer (Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad) en Karin Hillebrand (L1) kijken terug op deze multimediale samenwerking in het programma L1 Laat op maandagavond 30 mei, 21.45 uur. Ook burgemeester Jos Som van de gemeente Kerkrade schuift aan om zijn visie te geven. 

Alle verhalen, radio- en tv-reportages zijn op deze website terug te kijken, luisteren en lezen. www.mijnheilust.nl zal de komende tijd in de lucht blijven en fungeert als discussieplatform. Uw meningen en reacties zijn van harte welkom.

Advertenties

Over mijnheilust

Journalist bij De Limburger. Bedacht en maakte samen met camera-journalist Karin Hillebrand voor de krant en regionale omroep L1 het multi-mediale project Mijn Heilust.
Dit bericht werd geplaatst in Mijn Heilust, verhalen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Mijn Heilust in L1 Laat op 30 mei

 1. Ger zegt:

  Het is werkelijk fantastisch hoe politiek Kerkrade steeds weer de schijn weet te wekken dat alles “koek en ei” is met de eigen huis bezitters van de Heilust. Alleen de communicatie is een “smetje” geweest, daarvoor hebben we ook een duidelijkere 2e brief gestuurd aldus Jos Som.
  Wel raar dat alle bewoners van de eigendomshuizen geen enkel folder hebben ontvangen van “West Wint”! Ooohhhh sorry nog een klein “smetje” Niet dat die folder nu zo bijzonder is, maar het gaat nu gewoon om principes en volgens de wijkmanager is het veel te duur om de wijk folders huis aan huis per post te laten bezorgen, nee dat doen ze alleen met de folder van Serious Request Kerkrade 2012. En als je dat dan, wel uit frustratie, geld verkwisting noemt bij lokale politici dan ben je niet eerlijk bezig!

  Vraag die dan direct bij mij opkomt is “wie is hier niet eerlijk bezig!”
  De bewoners krijgen een marktconforme prijs (wordt telkens gesteld) voor hun woning, als hun huis dan door een NVM makelaar is getaxeerd vindt de gemeente het schijnbaar nodig om, met de belastingcenten van de burgers, een “tegen” taxatie te laten doen, Hoezo marktconforme prijs?
  Een van die bewoners vraagt vervolgens aan die taxateur van de gemeente waar hij dan denkt op uit te komen? Dat MAG ik u niet vertellen mijnheer en of u mijn rapport, lees taxatierapport, ooit te zien krijgt is nog maar zeer de vraag volgens die betreffende persoon. Hoezo beter communiceren met de WVG gedupeerden?

  Daarnaast is er nog het verhaal van mijn achterbuurman, jullie weten wel, die met die prachtige tuin. Hij had zijn zinnen gezet op een “huisje” elders in Kerkrade en gaat dus als een van de eersten de onderhandelingen in, onderhandelingen??? nee hoor na twee ontmoetingen bij de gemeente, wordt hem medegedeeld dat hij maar even moet wachten tot ca. eind juli 2011 (ze vergeten erbij te zeggen dat ze dan met vakantie gaan) en het zal derhalve minimaal gaan uitlopen tot September/Oktober en voor je dan goed en wel zo ver bent dat je allicht weer over je “nieuwe droomhuis” kunt gaan denken ben je zo 10 maanden verder, hoezo duidelijkheid?

  Aan deze onzekerheid, die tenminste door veel van deze bewoners zo wordt ervaren, kunnen geen “schijn” bijeenkomsten van een lokale partij, gerust stellende woorden van ene meneer Som, of ander uitlatingen van lokale politici een einde maken.
  En als het al altijd zo mooi gebracht wordt van “die mensen kunnen gewoon blijven wonen, pas als ze weg willen (willen de meeste uiteraard niet) bellen ze “even” met de gemeente Kerkrade (het wordt door Som zo gebracht als ware het een formaliteitje)
  waarom geven ze ons niet even “zwart op wit” dat we ons de komende 30 jaar geen zorgen hoeven te maken en alleen als WIJ HET WILLEN PAS WEG HOEVEN?!?!(dat zeggen ze toch altijd of niet soms)

  Het project mijnheilust heeft de Heilustnaren weer trots op hun wijk gemaakt, ik ben in elk geval niet meer trots een heilustnaar te zijn, ik voel me meer het uitschot van deze gemeente! Uiteraard valt mijnheilust daar niets aan te verwijten, zij hebben ons alleen de verdiende aandacht gegeven, aandacht waarvan de politiek zegt te hebben geleerd, ja geleerd om het nog minder te geven, zo blijkt nog geen 5 dagen later!

  Ik ben 1 mei bij de opening west wint aan ruimte geweest, in de Bieb wist de wijkmanager me te vertellen dat hij me zeker terug zou bellen (al weet ik eigenlijk zelf niet waarom maar het waren zijn woorden), hij heeft echter niet erbij gezegd in wel jaar net zoals ik al ca. 2 jaar wacht op een telefoontje van Jos Som die altijd terug belt, maar ja ook die heeft niet gezegd in wel jaar!

  Daarnaast blijf ik van mening dat een heel Kerkrade West heel veel panden liggen die potentieel gesloopt zouden moeten worden, die geven de wijk het beeld van verpaupering en verloedering en niet de eigendomswoningen aan de papaverstraat, kampstraat en Geraniumstraat. Hier wordt struisvogel politiek bedreven en worden er alleen maar mensen beter van, die al jaren van al dat politiek geneuzel beter worden!

  Wordt vervold>>>
  Jruss d’r Jer

 2. Ger zegt:

  Nou, Nou, Nou zeg! Het is de gemeente daadwerkelijk gelukt ons eens uit te nodigen voor een inloopspreekuur over het WVG gebeuren alsook over het project Kerkrade-West! Eindelijk weten ze ons een keertje te vinden alleen jammer dat het zo laat is en voorheen niet op deze wijze kon!
  Het zal ons zeer benieuwen of ze tenminste iets “nieuws” weten te vertellen tijdens dit spreekuur op Woensdag 13 juli tussen 19.30 en 20.30 uur!

  De vraag waar we al geruime tijd een antwoord op willen maar niet krijgen zal ook nu niet beantwoord gaan worden en luidt “waarom moeten nu juist wij weg, er is zoveel meer en slechters te slopen in west!”

  Hoe dan ook, dit spreekuur is wel al een stap in de goede richting

  • Ger zegt:

   Gisteren op bijeenkomst geweest, eindelijk geeft de gemeente iets meer openheid van zaken. Een uitspraak van een (ingehuurde man met buitenlandsaccent ?) medewerker van Gemeente of Hestia wil ik jullie niet ontnemen “Lupinehof is lelijke gebouw, niete passen in te maken park”, ik heb maar niet gevraagd of ze het nu al willen gaan slopen!

   De gemeente is nu bezig te bekijken af alle WVG woningen ook daadwerkelijk aangekocht moeten gaan worden, men ziet toch ook de hoge kosten! Ook heeft men nu eindelijk duidelijk gesteld dat, als de plannen doorgaan, deze voor 2020 gerealiseerd zouden moeten zijn, dus meneer van Burgerbelangen GEEN 30 JAAR DUS!!

   Voor wat betreft de woningen aan de papaverstraat, is het slechts een kwestie van definitief goedkeuren door de raad en dan gaan deze dus nagenoeg zeker tegen de vlakte.

   Er waren gisteren eerst enkele WVG gedupeerden aanwezig en zij hebben redelijk gelaten met de aanwezig personen gesproken, echter toen het gross van de WVG-ers weg waren kwam een volgende lichting mensen en dat waren de bewoners van de eigendomswoningen aan het papaverplein etc. Van deze groep mensen waren er enkelen behoorlijk kwaad. Hun woningen zijn door het uitbrengen van de folder West Wint volgens hun onverkoopbaar geworden en beraden zich over te nemen stappen.
   Ook verwijten zij de gemeente gebrek aan communicatie, zij hebben o.a.geen folders ontvangen, krijgen al maanden geen weekblad met publicaties van de gemeente meer! (dat klinkt ons als WVG ers bekend in de oren!)
   Ondanks herhaalde meldingen bij de gemeente en de weekblad redactie gebeurd er volgens hen niets mee! Conclusie van hen..de gemeente laat hun willens en wetens
   in de kou staan! De commotie liep af en toe behoorlijk op, omdat ik echter nog andere verplichtingen had, heb ik het niet tot het einde kunnen volgen!

   Ook wil ik hier nog een twitter bericht van onze lokale volkszanger Jack Vinders aanhalen. Hij stelt dat hij tegen de sloop is van WVG woningen omwille van een park en op mijn tegen reactie dat zijn partij de PVDA wel degelijk voor deze plannen heeft gestemd, geeft hij een van niets wetende reactie “de PVDA was voor sloop?”
   Ja mijnheer Vinders de PVDA was en is voor sloop van de WVG woningen, in de beide raadsvergaderingen waar dit aan de orde kwam (februari en maart) waren alleen Groen Links bij woorden van Andy Rossel, Lokaal alternatief bij woorden van Jo Bok tegen de plannen en tijdens de vergadering in maart kwam daar de fractie Kool nog bij en geen PVDA dus!!!!!!

   Maar dat er raadsleden zijn die schijnbaar niet van alles op de hoogte zijn, is mij niet nieuw! ook van de burgerbelangen zijn er uitspraken gedaan die getuigen van onwetendheid tot zelfs domheid! Maak u geen zorgen bewoners, je kunt nog zeker 30 jaar blijven wonen (gisteren werd pijnlijk duidelijk dat deze raadsleden dus onwetend zijn). Voor wat betreft de domheid, als je als partij de bewoners bij elkaar roept om zieltjes te winnen, neem dan de volgende keer geen letsel Advokaat mee maar een die alles weet over WVG en onteigenen van onroerendgoedbezit. Ik noem dit een FLATER!

   U ziet Ger dient ieders belang, en niet de partij die dit claimt en de plank volledig misslaat!

   Jruss d’r Jer

   • Ger zegt:

    Even een kleine aanvulling/correctie op het voorgaande.
    Inmiddels heb ik via twitter vernomen dat onze vriend Jack Vinders als
    PVDA’er zich moest voegen in de meerderheid binnen zijn partij en is
    hij dus TEGEN SLOOP eigendomswoningen tbv een park!

    Jruss d’r Jer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s