Bekijk de tiende tv-reportage

In het multimediale project Mijn Heilust doen Karin Hillebrand (L1) en Wiel Beijer (Limburgse kranten) verslag van krimp in de Kerkraadse wijk Heilust. Deze week is het thema: koopsloop.

Advertenties

Over mijnheilust

Journalist bij De Limburger. Bedacht en maakte samen met camera-journalist Karin Hillebrand voor de krant en regionale omroep L1 het multi-mediale project Mijn Heilust.
Dit bericht werd geplaatst in Mijn Heilust, video. Bookmark de permalink .

15 reacties op Bekijk de tiende tv-reportage

 1. ingrid zegt:

  Oh hier klopt iets niet.

 2. Wiel zegt:

  Oeps,
  Niet goed ge-upload?
  Ben benieuwd naar de hele uitzending.
  M.v.g.
  Wiel.

 3. snaveltje zegt:

  nou zeg dat was kort

 4. Ger zegt:

  Een afvaardiging van de eigenaren koopwoningen Heilust, heeft gisteren een gesprek gehad met een gemeenteraadslid. Dit raadslid heeft zich alle moeite gedaan om ons duidelijk te maken wat de WVG inhoud (hetgeen we wel al wisten) en welke consequenties dit voor ons zou hebben. Het komt er in het kort op neer dat net zoals wethouder Weijers al zei, we mogen blijven wonen HOERA!…………..

  Wel raar dat de gebiedsvisie Kerkrade west toch echt voorziet in de sloop van onze woningen, maar ja, dat is slechts een Visie en zo lang als wij niet weg willen hoeven we dus ook niet te gaan……gelooft u het zelf? Zouden wij pas over 40 jaar willen vertrekken , zou de gemeente dan pas de plannen kunnen uitvoeren…ik dacht het dus niet he!

  In de gebiedsvisie Kerkrade west staan nog wel meer straten waar koopwoningen volgens de planning op den duur weg zouden moeten o.a.
  Gladiolenstraat, Papaverplein, gedeelte Kaalheidersteenweg, Chrysantstraat, Tulpenstraat, Seringenstraat, Deel Parkstraat om maar eens wat op te noemen!
  Dus als dit alles pas in de eeuwigheid gesloopt zou worden, waarom is het bij ons dan nu al bekend?

  Politiek Kerkrade speelt weer kat en muis met hun burgers, openheid van zaken geven is er niet bij en wij burgers moeten het er maar mee doen! Een kwestie van keuzes maken zegt men, nou leg de burger dan eens uit waarom nu net die keuzes zijn gemaakt, dit kunnen ze in politiek en bestuurlijk Kerkrade niet.

  En zo raar is de vraag toch niet, waarom moeten wij wijken voor groen terwijl er echt slechte woningen (voorlopig) blijven staan.

  Wie van Politiek Kerkrade voelt zich nu eens geroepen aan ons huizenbezitters uit te leggen waarom wij degenen zijn die weg moeten!

  wachten….wachten….wachten…wachten, er zijn nog 45000 wachtende voor u, u wordt zo spoedig mogelijk geholpen!

  Jruss d’r Jer

 5. Tanja zegt:

  nou Ger ik woon er zelf niet .. maar net als jij en nog wat mensen uit je straat snap ik de reden ook niet echt van de gemeente Kerkrade om jullie woningen WVG te verklaren. Juist het stuk waar jullie allemaal wonen is netjes. Het oude pand van de DA Drogisterij dat snap ik volledig maar alles andere tot aan de hoek van nummer 32 is me geheel onduidelijk. Met dat stuk is geheel niets mis .. Succes met jullie “strijdvaardigheid” en zeker met het gevoel niet wetende wat er gaat gebeuren. Want het is makkelijk gezegd van de gemeente WVG. Maar iedereen weet dat de woningwaarde op dit moment helemaal niet leuk is voor een verkoper, de marktwaarde ook niet en dan nog eens de gedaalde WOZ-waardes. Kijk maar eens of je nog zin hebt in een grote verbetering met dit alles wetende in je achterhoofd. Dan zakt toch je moed de schoenen in. Succes allemaal.

 6. Ger zegt:

  Tanja,

  Bedankt voor je steun.

  Gr. Ger

 7. Hans Bemelmans zegt:

  Tot 1972 heb ik op de hoek Lupinestraat-Annemonestraat gewoond. Voor mijn studie ben ik verhuisd naar Tilburg en nu verblijf ik al heel wat jaren in Amsterdam.
  Mijn moeder, inmiddels 85 jaar en die al ruim tien jaar in de aanleunwoning van Firenschat woont, geeft mij wekelijks haar mening over het project Mijn Heilust. Ik denk dat zij een fan van het eerste uur is. Door haar enthousiaste verhalen volg ik dit unieke project ook op de voet. En met heel veel plezier maar ook met pijn in mijn hart. De laatste jaren ga ik regelmatig als ik bij mijn moeder ben met haar in de rolstoel een verkenningstocht maken naar de volgende fase-van-verval in de wijken Heilust en Spekholzerheide. Tijdens deze wandeling en de uren daarna, thuis met koffie en Limburgse vlaai, halen we herinneringen op hoe de mensen vroeger in deze wijken woonden, leefden en werkten. We hebben ons dan ook vaak de vraag gesteld hoe de huidige bewoners zich moeten voelen in een omgeving die niet uitblinkt in een prettig leefklimaat en zonder bruisend hart. Voor zowel mijn moeder als ik geeft het project Mijn Heilust een eerste inkijk in de gedachten en gevoelens van de mensen die er nu leven. Voor ons beiden dus een antwoord op de vraag die ons al een aantal jaren bezighoudt.
  Beste Wiel en Karin, mijn oprechte complimenten voor jullie documentaire.
  Voor mij zit de kracht van dit project in het spanningsveld tussen aan de ene kant de drive van mensen om hun woon-, leef- werkomgeving zo in te richten dat zij zich daar prettig in voelen en aan de andere kant de (vaak) troosteloze en uitzichtloze infrastuctuur. Het is knap hoe jullie dit spanningsveld hebben weten te visualiseren waarbij de mens centraal staat.
  Daarnaast vond ik het grappig om te lezen dat jij (=Wiel) nog wist waar ik, de langharige, vroeger gewoond heb (artikel in de krant van 22 januari. Mijn moeder bewaart namelijk alle artikelen over jullie project voor mij).

  Ik wens jullie nog heel veel succes in het vervolg. Maar ik hoop vooral dat de politieke partijen in Kerkrade door jullie werk geinspireerd en geprikkeld worden om de wijken Heilust en Spekholzerheide te omarmen en dat zij zich vervolgens volledig zullen gaan inzetten om, in nauw overleg met de bewoners, er weer Pracht- & Krachtwijken van te maken.

 8. Ger zegt:

  Mooie suggestie van Hans Bemelmans,

  “ik hoop vooral dat de politieke partijen in Kerkrade door jullie werk geinspireerd en geprikkeld worden om de wijken Heilust en Spekholzerheide te omarmen en dat zij zich vervolgens volledig zullen gaan inzetten om, in nauw overleg met de bewoners, er weer Pracht- & Krachtwijken van te maken.”

  Geïnspireerd is politiek Kerkrade zeker maar in “overleg treden” met bewoners is wel een heel vies woord. Daarnaast zegt het woord het al “overleggen” en niet “mededelen” maar wat wil je verwachten als burger van Kerkrade.

  Ik kan slechts zeggen dat ik als ras echte Kirchroatsjer jong mij al enkele weken afvraag of ik nog wel in Kirchroa wil blijven wonen, vergrijzing, krimp en wegjagen van bewoners is net te veel van het goede. Ik zal wel gefrustreerd zijn omdat ik niet wil en kan begrijpen waarom goede koopwoningen moeten wijken, en afbraak verpauperde huurwoningen blijven staan.

  Jruss d’r Jer

  • Tanja zegt:

   weet je Ger .. soms denk ik hetzelfde als jou .. weg uit Kerkrade.. maar als ik dan viermaal per week in het gemeenschapshuis op de Heilust ben (vanwege verenigingsactiviteiten) dan zie ik daar ook heel veel mensen die wel nog geloven in de Heilust e.o. Ik woon zelf op Spekholzerheide .. maar ben 99% van mijn tijd in de Heilust .. geef het niet op .. de gemeente Kerkrade moet eens goed wakker worden.. wist je trouwens dat het gemeenschapshuis op de Heilust de minste hulp krijgt van de gemeente Kerkrade? maar wel het meest bezochte gemeenschapshuis is in West. Hoe stom kunnen ze zijn op de Markt 1? Ik hoop dat mijn kinderen (middelbare schoolleeftijd later zullen zeggen – net als wij) man wat hebben wij een gezellige jeugd gehad in West en ik hoop dat ze veel opdoen met het ervaren van het verenigingsleven in de Heilust. Kop op.

 9. Ger zegt:

  Vandaag (06-04-2011) in weekblad, de officiële publicatie gelezen over de WVG op onze woningen. Ik citeer “het besluit (WVG) eindigt van rechtswege na 3 jaar, op 30 maart 2014, tenzij voordien een bestemmingsplan is vastgesteld”

  Als je tussen de regeltjes door leest, zoals men mij ongeletterde Kerkradenaar, heeft geleerd, dan betekend dit dus echt niet tot we nog jaren en jaren kunnen blijven wonen, zoals door Bugerbelangen, PVDA en CDA wordt beweerd!

  Het bestemmingplan moet worden gewijzigd van “wonen” naar “groen/wonen” wat het verschil is! Simpel het woordje “groen”. De bestemming van ons grondstuk gaat dus niet veranderen immers blijft het op wonen, ben eens benieuwd hoe een rechter hier naar zal kijken!

  Ik kan de volgers van deze site garanderen dat er geen sprake meer is van “krimp” er is alleen nog maar sprake van “groei”………….Let wel geen krimp aan ergernis en juist wel een groei aan ergernis! Dat politiek “kontengedraai” gaat ons op het gemoed “liggen” en het domme stilzwijgen, het ontbreken van fatsoenlijke uitleg met feiten
  maakt alles alleen maar frustrerender. We vragen geen uitleg over WVG, we vragen uitleg over waarom op onze huizen WVG. We vragen geen uitleg over WVG, we vragen
  uitleg over het werkelijk te volgen traject. We vragen geen uitleg over WVG, we vragen uitleg over de gevolgde plannen!

  Is er dan nu werkelijk niemand in Kerkrade die mij kan uitleggen waarom oude verloederde panden blijven staan, en voor het overgrote deel nette eigendomswoningen moeten wijken voor “rozenstruikjes en Prieeltjes” die tegenover
  prachtige asbestvilla’s staan…………Nee want je kunt het gewoon niet uitleggen.
  Een prestige project wat weer eens over de hoofden van de Kerkraadse burgers wordt uitgevoerd!

  Koffers pakken en wegwezen is het motto! Wat mij betreft geldt dit echter voor een groot deel van de beleidsmakers van Kerkrade!

  Jruss d’r Jer

 10. Patrick zegt:

  Net even door de buurt gelopen en eens geteld hoeveel koopwoningen er tegen de vlakte moeten,kom toch al snel op 135 koopwoningen volgens het bestemmingsplan , vraag me af hoe de gemeente dit gaat financieren,en dit alles voor een stukje groen.Ik ben benieuwd wanneer de mensen op Kaalheide een aangetekende brief van de gemeente gaan ontvangen i.v.m met de w.v.g,want als het bestemmings ziet gaan hier ook de nodige koopwoningen tegen de vlakte.En om met de woorden van d’r Jer te eindigen, is er iemand van de gemeente die de ballen heeft om ons dit uit leggen

  • Ger zegt:

   Hoi Patrick,

   Er zit niemand met ballen op de gemeente en uitleggen kan dit zelfs de Paus niet.
   heb wel vandaag een raadslid gesproken die eindelijk eens toegeeft “jullie kunnen er inderdaad niet altijd blijven wonen” en hoezo is het WVG dan vrijwillig?

   Verplicht vrijwillig noemen ze dat geloof ik

   Jruss d’r jer

 11. Patrick zegt:

  Hoi Ger
  Dat was ons alle inmiddels wel duidelijk,maar toch zou het fijn zijn als Dhr Thomas of iemand anders van de gemeente ons meer kon vertellen over de tijdsduur,nu zitten we allemaal met de onzekerheid.

 12. Tanja zegt:

  misschien een stom idee .. drie jaar en dan verloopt het recht van WVG van de gemeente. Dus pas na drie jaar weten jullie of jullie wel of niet kunnen blijven wonen. In de tussentijds ga je niets meer opknappen wat heel veel kost want je weet niet of het zich loont… daarnaast is door de economische crisis de woningmarkt qua marktwaarde naar beneden gegaan (zie ook de onroerend goed waarde van de gemeente). Misschien komt dit allemaal de gemeente goed van pas en menen zijn de woningen van mensen te kunnen kopen tegen een goedkopere prijs?

  Misschien een idee om allemaal tegelijk jullie woning te koop te gaan aanbieden bij de gemeente? De begroting komt nu al een tekort.. waarvan willen zij nu ook nog eens dit betalen?

  Voor de gemeente. Hé op de Drievogelstraat staan ook heel wat woningen in slechtere toestand dan de woningen op de Kampstraat. Misschien een idee om hier ook wat te gaan WVG-en? Je kunt er een mooi parkje aanleggen en de bomen compenseren die ze een paar jaar geleden hebben omgezaagd voor die grote mooie nieuwbouwwijk (die nog maar voor 15% doorgaat).

  Gemeente wordt wakker. Of zijn jullie in coma?

 13. ger zegt:

  De eerste koopwoning is verkocht, deze mensen hebben hun sleutel per 31 januari 2012 ingeleverd bij de gemeente Kerkrade, ze zijn tevreden. 2 anderen volgen op zeer korte termijn, er is al overeenstemming nu gaat het allemaal snel. We zijn blij dat we met enkele andere bewoners (6 huizen) mogen blijven maar leven nog steeds mee met de bewoners die eigenlijk helemaal niet weg willen, ben echter bang dat ze dadelijk tussen dichtgetimmerde woningen komen te zitten en dan is het plezier er snel vanaf!

  Jruss d’r Jer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s