Bekijk de achtste tv-reportage

In de achtste tv-reportage van het multimediale project Mijn Heilust staat de Papaverflat centraal. Het komende half jaar worden de tv-reportages elke maandagavond vanaf 21.45 uur vertoond bij L1 Laat.

Advertenties

Over mijnheilust

Journalist bij De Limburger. Bedacht en maakte samen met camera-journalist Karin Hillebrand voor de krant en regionale omroep L1 het multi-mediale project Mijn Heilust.
Dit bericht werd geplaatst in Mijn Heilust, video. Bookmark de permalink .

4 reacties op Bekijk de achtste tv-reportage

 1. Tanja zegt:

  zelf een aantal jaren gewoond op het Salviaplein en in mijn jeugd in de Lupinestraat. Wonen nu al jaren in Spekholzerheide en zijn de 50 nog niet gepasseerd en twee kinderen onder de 16 jaar. Ik vind alle reportages heel leuk om te zien .. en heb ook heel wat reacties gelezen. Moet helaas zeggen met één reactie ben ik helemaal eens.. als we nog langer zo hard blijven geloven in de vergrijzing .. vergrijzen we echt. Met het afbreken van de hele oude woningen, die vroeger waren voor gezinnen (Lupinestraat – duplex woningen) en later voor studenten kan ik berusten. Maar om overal seniorenappartementen neer te zetten zie ik helemaal niet zitten.. de mensen die daar in willen zullen eerst hun woning moeten verkopen (als het al geen woning is die in huur genomen is). De woning verkopen brengt een probleem omdat er in verhouding minder doorstroom is. We moeten meer zorgen dat er werk gelegenheid komt en blijft en niet blijven hameren op het feit dat de mijnen gesloten zijn. We moeten stoppen te denken dat we dom zijn .. en we moeten geloven in het feit dat we meer kunnen dan alleen moertjes vastdraaien in een fabriek (vervanging van de mijnen). Helaas daar geloven te weinig mensen in .. werkgelegenheid trekken en verder durven te denken en vooral door te zetten. Helaas een van mijn kinderen zal waarschijnlijk gaan studeren en de kans dat hij werk zal krijgen en vinden nabij is wel heel gering en dus zal hij uiteindelijk moeten verkassen naar het midden van het land. Een tijdje op en neer rijden zal voor niemand een probleem zijn .. maar dag in dag uit wel. Dus weer een jong iemand weg dan… pak dat dan ook aan gemeente, provincie en parkstad bestuur. Alle mooie senioren woningen zullen hem niet hier kunnen houden.

 2. Martinus zegt:

  In Kerkrade heerst er dan ook totaal geen klimaat gericht op hoogopgeleiden, terwijl de potentie zeker aanwezig is. Puur gekeken naar de strategische positie ten opzichte van de buurlanden. Het lijkt er echter op dat de gemeente zich neergelegd heeft bij alle onderzoeken die de ongeletterdheid van de Kerkraadse bevolking aantonen.

  Bejaarden clusteren in seniorenflats is inderdaad een onwenselijke oplossing, maar vermoedelijk voor Hestia momenteel de goedkoopste. Ik heb nog steeds nergens een ontwikkelingsplan voor het Heilustgebied kunnen ontdekken, waar ik wel erg benieuwd naar ben.
  Als er naast de seniorenflats en wat overgebleven goedkope woningen weer nieuwe bouwmogelijkheden voor middeninkomens zouden worden gerealiseerd scheelt dat ook al een stuk. Of wellicht een ander soort bestemming zoals een biologische boerderij (bijv. in samenwerken met Licom).
  Het lijkt er voor de toeschouwer nu echter op alsof die diversiteit ver te zoeken is binnen het herontwikkelde gedeelte.

 3. Nicolle zegt:

  Ik ben het helemaal eens met Tanja. Het lijkt wel of de gemeente zich erbij neer heeft gelegd dat de mensen in kerkrade nu eenmaal “dom”zijn en de vergrijzing toeslaat. Er wordt volgens mij totaal niet nagedacht over de toekomt, en hoe de toekomst nu nog veranderd kan worden. Ik ben zelf nog jong, en soms heb ik het gevoel dat kerkrade in een groot bejaardenhuis is aan het veranderen. Daardoor zijn er gewoon minder kansen voor jongeren. Ik studeer zelf op hogeschool zuyd in heerlen, en wat me opvalt is dat er, tenminste op mijn opleiding, weinig mensen uit kerkrade zitten. De meeste komen uit de richting maastricht en sittard/roermond, terwijl kerkrade toch zo dichtbij is. Dit merk ik ook aan mijn vriendenkring, dat er weinig stimulans is om door te leren.

  Ik woon graag in kerkrade, maar soms is het wel frustrerend dat er nog steeds de afwachtende mentaliteit hangt, en dat nog steeds de sluiting van de mijnen als excuus wordt gegeven voor de huidige situatie. Dus gemeente, KOM OP! Durf eens na te denken over de toekomst en de huidige denkwijze te doorbreken. Durf eens innovatief te zijn, dan zullen de jongeren ook in kerkrade blijven en zal het weer prettig wonen worden.

 4. marita zegt:

  Met heel veel plezier volg ik de hele serie. jeugdsentiment.. terwijl ik officieel in parochie spekholzerheide woonde(net op de grens) narcisstraat 1953!wat een luxe voor mijn ouders om een heuse eensgezinswoning te bemachtigen!Mijn vader was geen mijnwerker maar ptt ambtenaar. In onze straat waren mijnbeamtes met 5 of nog meer kinderen geen uitzondering. Het geluk kon niet op, dat weet ik nu nog!Prachtige jeugdjaren hier gehad.Jaren later, getrouwd, na 2 jaar peter schunckstraat 12de
  verdieping, weer terug naar spekholzerheide, heilust. duplex bovenwoning, met dochter, 2jaar, man 3 wisseldiensten, 4jaar gewoond!!Wat hadden wij graag een van de nieuwe witte flats gehad, maar met een goede raad van Jo Franssen gewacht op een nieuw huurhuis op de gracht.gekregen en 30 jaar met veel plezier gewoond.

  Dit alles ligt toch mijns inziens aan de mentaliteit van de mensen. de verpaupering…
  waarom wil ik een woning met tuin als ik alles volstort met kiezel of beton, waarom geen rekening houden met andere mensen..waarom geen sociale contacten..ikke ikke en…dat geld niet alleen voor de heilust. Maar die is nu dan wel actueel. De echte heilustbewoners waren hardwerkende en sociale mensen.En ik hoop dat dit zo blijft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s