Kampioenen uit Heilust (6)

Het kampioenselftal van 1967 gefotografeerd in een bomvol stadion Kaldeborn: v.l.n.r. elftalbegeleider Matthieu Kleijkers, Jo van Gemert, Sjuul Wiersma, Wiel Walz, Jan Deswijzen, Ronnie van der Kruk, Dré Sommer, Jo Janssen, Piet Smeets, Huub Arnolds, Hein Vinders, Wiel van Gemert en trainer Huub Horsch.

 Volharding. De wil om waar je mee begonnen bent tot het einde uit te voeren. Wat een treffende naam voor een voetbalvereniging van mijnwerkers. Volharding is de voorloper van de RKVV Heilust, de club waarvoor ik ooit speelde. Op een foto van het kampioenselftal uit 1929 van Volharding ontdek ik een actuele achternaam. Een van de spelers heet namelijk Krimpmann, Hens Krimpmann. De Krimpmannen kwamen uit Duitsland naar Kerkrade, na de Eerste Wereldoorlog. Waarschijnlijk om in de steenkolenmijnen te werken.

Tussen de wereldoorlogen speelt Volharding op een terrein aan de Kampstraat. De straat is genoemd naar het interneringskamp voor Belgische soldaten dat hier lag tijdens de Eerste Wereldoorlog van 1914 tot 1918. Na de oorlog wordt het kampterrein voetbalveld. De mensen van Volharding gebruiken het hout van de barakken van het kamp om een schutting rond het veld te maken. En een kantine, toen ook al onmisbaar voor de geldmiddelen.

Als ik halverwege de jaren zestig bij Heilust ga voetballen, ligt het voetbalveld – nog zonder kantine – in buurtparochie Spekholzerheide. Ik herinner me een kleedlokaal waar alleen koud water uit de kranen komt. Ben ondanks die koude douche nooit een stervoetballer geworden. Zelfs geen ster in eigen wijk. Ik was een linksbenige linksback met een goede – sommigen spreken van gevaarlijke – sliding.

Als ik het me goed herinner heb ik in mijn actieve voetbalcarrière één doelpunt gemaakt dat het waard is om herinnerd te worden. Een schot vanaf de middenlijn over – of was het langs? – de keeper. Maar drin is drin en jool is jool; zal miech ejaal zieë wie ze vool, zingt dialectzanger Jack Vinders. Jack’s vader Hein was in zijn jeugd behalve mijnwerker ook een sierlijke linksbuiten. Speelde met Juliana Spekholzerheide in de eerste klasse. Juliana bestaat niet meer. De naam leeft echter voort in Roda JC, de Roda Juliana Combinatie.

Het hoogtepunt van de RKVV Heilust beleef ik in de zomer van 1967, wereldwijd bekend als de zomer van de flower power. Ik ben veertien, voetbal in de B-jeugd en sta op het punt om mijn haren te laten groeien om hippie (of gewoon langharig tuig) te worden. Maar in de zomer van 1967 ben ik op de eerste plaats Heilust-supporter. Heilust moet een beslissingswedstrijd tegen RKVV Vijlen spelen om het kampioenschap in klasse 3B. Die beslissingswedstrijden worden gespeeld in stadion Kaldeborn in de Heerlense wijk Molenberg. Lopend hooguit drie kilometer van ons eigen voetbalveld. Wij gaan met bussen.

Ik weet niet hoeveel, in ieder geval minder dan bij de historische bekerfinales van Roda JC in de Kuip in Rotterdam. Ook uit het kerkdorp Vijlen komen ze per bus. In totaal staan er 8000 toeschouwers op de betonnen staantribunes. Omdat de eerste wedstrijd na verlenging eindigt in 0-0, moeten we nog een keer naar Kaldeborn. Nog meer bussen, want deze keer zijn er 10.000 supporters. Heilust wint met 1-0. Hein Vinders maakt de winnende treffer. Hein, zoon van Juliana-speler Hein Vinders, broer van zanger Jack Vinders. Hij speelt tot zijn 37ste als nummer 11 bij Heilust. Was net als zijn vader linksbuiten.

Onze wijk brengt meer goede voetballers voort. Mijn voorbeeld was Jung Roemgens , ex-Willem II en ex-Fortuna Sittard. Hij woonde bijna naast ons in de Gladiolenstraat. Het eerste team van Heilust heb ik nooit gehaald. Ik word geselecteerd voor het tweede, maar kies voor een lager team dat op zondag rond twaalf uur moet spelen. Dat betekent namelijk dat we rond twee uur in ons clublokaal café Zum Blauen Bok kunnen zijn om te frühshoppen.

Dat café dankt zijn naam aan het in die tijd razend populaire Duitse televisieprogramma Zum Blauen Bock waarin volkstümliche muziek was te horen en appelwijn werd gedronken: Im Blauen Bock beim Apfelwein da lass dich ruhig nieder…Prima naam voor een café waar mijnwerkers en hun vrouwen op zaterdagavond een glas drinken en dansen op zwoele tango’s zoals de megahit Laila van Bruno Majcherek en de Regento Stars uit Heerlerheide. De eigenaar van dat danslokaal heet overigens zelf ook Bok maar dan zonder c. Dirk Bok.

Het café is niet meer. Al lang gesloten, net als o.a. slagerij Hundscheid, groentezaak Beunen, kruidenier Janssen, de Spar en drogisterij Beugels.
Mede vanwege de bevolkingskrimp worden RKVV Heilust en RKVV Gracht in 2003 samen het niet meer rooms-katholieke FC Kerkrade West. FC staat niet voor het Engelse Football Club maar voor Fusie Club! De clubkleuren worden geel (van Gracht) en blauw (van Heilust) en gespeeld wordt op een fraai aangelegd sportcomplex op het voormalige mijnterrein van de Willem-Sophia. Toch weer een beetje een koempelclub. Ondanks de ontvolking in de wijk telt de FC nog zo’n 600 leden. Sportief gaat het bergop. Vorig jaar werd FCKW tweedeklasser. Net als mijn RKVV Heilust in 1967.

Om te ervaren wat krimp met mensen doet, moet je de straat op. De journalisten Karin Hillebrand (L1) en Wiel Beijer (Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad) doen in woord en beeld wekelijks verslag vanuit Heilust, middelpunt van het multimediale project Mijn Heilust. Op deze plek telkens een persoonlijke beschouwing van Wiel Beijer, die zijn jeugdjaren in Heilust sleet. Deel 6 is gepubliceerd in Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad op zaterdag 12 februari.

Advertenties

Over mijnheilust

Journalist bij De Limburger. Bedacht en maakte samen met camera-journalist Karin Hillebrand voor de krant en regionale omroep L1 het multi-mediale project Mijn Heilust.
Dit bericht werd geplaatst in Mijn Heilust, verhalen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Kampioenen uit Heilust (6)

 1. jo odekerken zegt:

  Wat een leuk verslag over rkvv Heilust. Ik was die wedstrijd alweer vergeten. Ik was erbij en het was ontzettend spannend….en wat waren het goede voetballers..toen.
  Jammer dat de club niet meer bestaat……maar dat geldt wel voor meer zaken in de Heilust. Ga zo door met de artikelen en de opnames ……voor mij als jongen opgegroeid in de Heilust is het smullen uit de oude doos.

 2. ingrid zegt:

  Wiel..je hebt het bakkers en snoepwinkeltje Merks vergeten,dat lag naast Zum Blauen Bock.Zondag’s middags voor 10 cent snoep uitzoeken…heeerlijk.Zonder dat..geen zondag.

 3. Guus Laschet zegt:

  Omdat ik als speler van Vijlen mocht meedoen in de twee legendarische wedstrijden voor promotie naar de 2e klas KNVB tegen de Heilust ben ik op zoek naar mensen, die nog foto`s, krantenknipsels, verslagen of andere herinneringen hebben om ze eventueel te mogen scannen. De precieze data van de wedstrijden is ook heel interessant. Mijn telnr is 0680122676 Guus Laschet. Alvast bedankt! Mail;en kan natuurlijk ook guuslaschet@home.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s