Avantislijn is kans voor West

Visie en daadkracht. Dat is wat Kerkrade-West nodig heeft volgens de stadsdeelvisie De Re-creatie van Kerkrade-West. De wijk wordt geteisterd door ontvolking.

De lightrailverbinding Maastricht-Heerlen-Kerkrade-Aken wordt een enorme kans voor Kerkrade-West. Met de komst van een lightrailstation kan het door ontvolking geteisterde stadsdeel zich ontwikkelen tot een belangrijk regionaal recreatie knooppunt.

Dat betoogt de stadsdeelvisie De Re-creatie van Kerkrade-West. Dit toekomstplan is opgesteld door de gemeente Kerkrade, de Hestia Groep, de Stadsregio Parkstad, de provincie Limburg. Herstructurering en verbetering van de leefbaarheid van het door bevolkingskrimp getroffen stadsdeel is het doel van de stadsvisie.

Volgens bestaande provinciale plannen moet die lightrailverbinding in 2016 een feit zijn. Kerkrade-West krijgt met die Avantislijn een directe verbinding met het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis en Aken met zijn universiteit RWTH, academisch ziekenhuis Klinikum en halteplaats van de hogesnelheidstrein naar Parijs.

De regio Aken is een gebied met een hoge economische activiteit waar de komende jaren liefst 20.000 nieuwe arbeidsplaatsen uit de grond gestampt worden. Een deel van de verwachte 25.000 toekomstige nieuwe bewoners van die regio kan in Kerkrade-West een betaalbaar huis vinden. Met name wordt daarbij gedacht aan de wijk Gracht, die pal aan de Duitse grens ligt.

In Spekholzerheide krijgt het stadsdeel West na ongeveer een kwart eeuw weer een eigen treinstation. In 1988 stopte er voor het laatst de dieseltrein van de Miljoenenlijn. Het nieuwe station moet gebouwd worden in het verlengde van de Akerstraat en niet naast de spoorwegovergang bij het Plein waar vroeger het station lag. Het treinstation moet een transferium worden dat de lightrail verbindt met de toeristische stoomtrein van ZLSM, de auto met de huifkar van de vlak over de grens gelegen maneges van het Pferdelandpark en het winkelcentrum Akerstraat-Carboonplein met het buitengebied en de grootschalige toeristische attracties zoals Gaia Park en Snowworld. Rond het station moeten voorzieningen komen, zoals parkeerplaatsen en fietsenstallingen.

Het huidige imago van Kerkrade-West is niet best. Het stadsdeel wordt gekenmerkt door een hoog werkloosheidspercentage, een gemiddeld laag opleidingsniveau, relatief veel schooluitval, een gemiddeld slechte gezondheid, een relatief hoge zorgvraag, een laag zelfbeeld en overlast door oudere werkloze hangjongeren. In sommige straten is sprake van verpaupering.

Er is in ‘West’ weinig sprake van verantwoordelijkheidsgevoel voor de directe leefomgeving. Hoewel de wijk wordt omringd door groen, is er in heel Kerkrade-West weinig kwalitatief openbaar groen. De wijk bestaat vooral uit asfalt en bakstenen.

In Kerkrade-West wonen zo’n 15.500 mensen. Over tien jaar zijn het er nog 13.500. En in 2030 vermoedelijk nog slechts 12.250. Dit alles als gevolg van ontgroening, vergrijzing en verhuizing ofwel demografische krimp. Minder mensen betekent onder andere dat er minder huizen nodig zijn. In Kerkrade-West staan 7308 woningen: 48 procent in de huursector, 52 procent in de koopsector.

In Heilust is 70 procent van de woningen huur, in Gracht en Terwinselen is juist 70 procent koop. In Spekholzerheide en Kaalheide zijn iets meer koopwoningen dan huurwoningen.

Sloop is nodig. Vooral huurhuizen, vooral in Heilust. In die wijk is de sloop al bezig; enkele blokken in de Gladiolenstraat en omgeving zijn al verdwenen. Nog dit jaar wordt gestart met de sloop van de witte flats langs de Kaalheidersteenweg, later gaan de resterende blokken in de Gladiolenstraat tegen de vlakte. Ook in Terwinselen, Kaalheide en Gracht moeten op termijn woningen verdwijnen.

KERKRADE-WEST
* Kerkrade-West is het grootste stadsdeel van Kerkrade
* Het stadsdeel heeft te kampen met ontgroening,
vergrijzing en verhuizing oftewel bevolkingskrimp
* In het stadsdeel wonen 15.500 mensen
* In 2020 zijn er dat nog 13.500
* In 2030 is het aantal inwoners vermoedelijk
geslonken tot 12.250
* In Kerkrade-West staan 7308 woningen
* Tot 2020 verdwijnen er 528 woningen
met name in de wijk Heilust

Advertenties

Over mijnheilust

Journalist bij De Limburger. Bedacht en maakte samen met camera-journalist Karin Hillebrand voor de krant en regionale omroep L1 het multi-mediale project Mijn Heilust.
Dit bericht werd geplaatst in Mijn Heilust, verhalen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Avantislijn is kans voor West

 1. snaveltje zegt:

  Bij deze wil ik zeggen . dit is hestia schuld, want als ze met land van rode toen in zee gegaan waren waren er nu al nieuwe huize hier.
  Aan kunnen ze een voorbeeld aannemen, petje af daar voor hun.
  De heilust zo lijkt het wel willen ze helemaal leeg hebben, waarom eigenlijk?
  en niet alleen praten over vergrijzing, daar ben ik het niet mee eens.
  Wat heeft de heilust nu gedaan voor de jeugd?
  Wat heeft de heilust nu gegaan voor de bewoners?
  Waarom willen geen jonge mensen hier meer wonen?

  Denk daar maar eens over terug, de Heilust was goed, maar door toedoen van Hestia is alles fout gelopen, en willen ze dit niet inzien.
  Nu denken ze maar breek maar af zijn we er van af, nou dat zijn pas de mensen die denken aan ONS HEILUST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s