Wordt Heilust Nederlands bekendste wijk?

Wordt Heilust, ondanks dit beeld, straks toch de bekendste (krimp)wijk van Nederland? Foto: Hestiagroep

De reacties op het multimediale project Mijn Heilust bewijzen dat samenwerking tussen twee Limburgse mediabedrijven loont, maar bovenal dat mensen begaan zijn met een maatschappelijk relevant thema (krimp) als je erin slaagt dat op een positieve manier uit te diepen, zo betoogt Branko Eijssen.

Een kleine explosie van berichten over Heilust rond de uitzending van de eerste reportage op televisie. PvdA-raadslid @ReneVanDrunen van Kerkrade: “Hier wordt de krimp in de wijk Heilust met respect prachtig in woord en beeld gevat.” En @rennemark zegt: “In muziektermen hebben jullie nu al platina.”

Wat er op het sociale netwerk Twitter gebeurt, is geen resultaat van een wetenschappelijke studie. Het geeft wél een maatschappelijke gevoelstemperatuur aan. In dit geval is die gestegen naar waarden die de initiatiefnemers doet blozen. Uit heel Nederland komen reacties, vakgenoten volgen onze verrichtingen nauwgezet.  

Veel belangrijker nog: de mensen om wie het eigenlijk echt gaat, oordelen positief over de gezamenlijke krachtsinspanning van de Limburgse kranten en regionale omroep L1 die het komende half jaar met artikelen en radio en tv-uitzendingen verslag doen vanuit Heilust, een krimpwijk in Kerkrade-West.

De reactie van Paul Jansen, één van de tientallen mensen die hun mening hebben achtergelaten op onze Heilust-website, is wat dat betreft veelzeggend. “Ik vind het een prima journalistiek initiatief dat – naar mijn idee – voor Zuid-Limburgse begrippen in veel opzichten nieuw is. Het is ambitieus, (…) het getuigt van vermogen tot samenwerking, het kijkt over grenzen heen, het oogt onafhankelijk en ik hoop dat het ook kritisch zal blijken te zijn en dat de politiek in de regio er haar voordeel mee zal doen.”

Het is een bewuste keuze van deze krant om niet aan de zijlijn te blijven staan. Politici, gemeenten, woningcorporaties hebben moeite om de krimpboodschap uit te dragen. Bevolkingsdaling, leegstand van woningen: leg dat maar eens uit aan mensen die snel in de kramp schieten als het om slecht nieuws gaat. En dat stempel kleeft sterk aan dit thema.

Wij kiezen voor het offensief. Meedoen. Samenwerken met L1, want beelden zeggen vaak meer dan woorden. Op hyperlokale schaal, zoals dat in vakjargon heet. “Krimp is niet alleen chagrijn”, zegt voormalig PvdA-Tweede Kamerlid Lia Roefs in een reactie op onze site. Doel van het project is om krimp niet neer te zetten als een probleem, maar als kans.

Uitgaan van het positieve. Het verhaal van de mensen vertellen. Op microniveau dus. Exemplarisch, herkenbaar. Het is een insteek die aanspreekt. Hoe vaak je als verslaggever tegenwoordig niet wordt aangesproken op de zuurgraad in de journalistiek. Tussen alle berichten over misbruikaffaires en bouwfraude is er doorgaans maar weinig ruimte voor optimisme in de kolommen. Het wordt gewaardeerd als dat een keer doorklinkt. Op deze manier moet je óók spraakmakend willen zijn.

In de financieel economisch zware tijden waarin ook de dagbladsector verzeild is geraakt, is het opzetten van dit soort multimediale projecten van groot belang. Wiel Beijer en Karin Hillebrand lopen al maanden rond in Heilust. Ze krijgen de ruimte zich vertrouwd te maken met het DNA van de wijk. Ze zijn inmiddels bekende gezichten in Heilust. Dat betaalt zich uiteindelijk uit.

Of zoals blogger @MaartenvanWesel op Twitter stelt: “Als we niet oppassen wordt Heilust de beroemdste wijk van Limburg en misschien wel heel Nederland.”

Branko Eijssen is teamleider innovatie bij de Limburgse kranten. Dit verhaal is gepubliceerd in Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad op woensdag 19 januari.

Advertenties

Over mijnheilust

Journalist bij De Limburger. Bedacht en maakte samen met camera-journalist Karin Hillebrand voor de krant en regionale omroep L1 het multi-mediale project Mijn Heilust.
Dit bericht werd geplaatst in Mijn Heilust, verhalen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Wordt Heilust Nederlands bekendste wijk?

  1. Wat een eer en volledig onterecht. Ik retweette slechts een bericht dat @MijnHeilust had getwitterd.

  2. Rene van Drunen zegt:

    MijnHeilust is volgens mij een voorbeeld van integer vakmanschap met als doel mensen verstandelijk en emotioneel te informeren. Ik zie MijnHeilust ook als vindplaats voor antwoorden op vragen, zoals: hoe was het bedoeld, wat is er van die bedoelingen terecht gekomen en wat moet er nu gebeuren.

  3. Pingback: Tweets die vermelden Wordt Heilust Nederlands bekendste wijk? | mijnheilust -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s