Waar en wanneer Mijn Heilust?

De multimediale verkenningstocht door de Kerkraadse krimpwijk Heilust van Wiel Beijer en Karin Hillebrand is vanaf aanstaande maandag tot en met eind mei op verschillende manieren te volgen. Wekelijks staat op zaterdag in het Horizon-katern van deze krant een artikel over de wijk, elke maandag is er een reportage te horen in het L1-radioprogramma Het Balkon van Limburg (11.45 uur) en een reportage te zien in het L1-programma L1 Laat om 21.45 uur. De Kerkraadse zanger Jack Vinders – zelf een kind van Heilust – schreef de titelsong: Mieng Heilust. Mijn Heilust heeft daarnaast een eigen website: http://www.limburger.nl/mijnheilust en ook is het project te volgen via twitter: www.twitter.com/mijnheilust De tweets zijn overigens ook (in de rechterkolom) op deze website te volgen.

Advertenties

Over mijnheilust

Journalist bij De Limburger. Bedacht en maakte samen met camera-journalist Karin Hillebrand voor de krant en regionale omroep L1 het multi-mediale project Mijn Heilust.
Dit bericht werd geplaatst in Mijn Heilust. Bookmark de permalink .

8 reacties op Waar en wanneer Mijn Heilust?

 1. Lei Krings zegt:

  Heilust was in het verleden de kweekvijver voor het voetbal.
  Juliana de grondlegger van Roda kreeg veel talentjes uit de mijnwerkersbuurt Heilust.

 2. Martien Gijsbers. zegt:

  Ik heb mijn jeugd doorgebacht in de Heilust.
  Heb er gewoond van 1949 tot 1972.
  Het was een prachtige wijk met alles er op en er aan.
  De St.Hubertus lagereschool,De slager Hundscheid. de groenteboer Beunen.
  ,t Tony , Dr Johan Steffan.
  Pastoor Vaassen, kapelaan Baeten, ,t klein kapelaantje van de Boren.
  Cafe der blauwe Bock.
  De voetbalclub Heilust met trainer Hub Horsch.
  ,t Patronaat enz enz.
  In 1972 ben ik naar Maastricht verhuist en woon daar nog steeds.

 3. sjef maas zegt:

  Geachte mevrouw Karin Hillebrand c.s.,
  de naam HEILUST verklaard
  In 1987 bestonde de Woningvereniging “Spekholzerheide” 75 jaar. Ik schreef toen voor die woningvereniging de jubileumuitgave, getiteld: 1912 – 1987 75 jaar Woningvereniging “Spekholzerheide”
  Het eerste complex van 47 woningen destijds in 1913-1914 gebouwd in opdracht van genoemde woningvereniging, kwam tot stand in het zogenaamde Heiveld aldaar. En wel naar het ontwerp van de bekende architect Jan Stuyt, verbonden aan het Technisch Bureau van de Vereniging “Ons Limburg” te Heerlen.
  Een opzichter hield een dagboek bij.Daarin vond ik dat bij de eindoplevering van die woningen deze een LUST voor het oog waren. Vandaar de naam HeiLUST. Ik weet niet of er nog andere verklaringen zouden kunnen zijn.
  Op de pagina’s 14 t/m 17 besteedde ik in genoemde jubileumuitgave aandacht aan de totstandkoming van die woningen te Heilust. Maar ook van enkele eerste huurders. De meeste bewoners van die Heilust-woningen werkten op de mijn “Willem-Sophia” te Spekholzerheide of op de Staatsmijn Wilhelmina te Terwinselen-Schaesberg.
  Ik heb onlangs (dec.) mijn twaafde jubileumuitgave voor een woningvereniging geschreven. Die waren (op een na) alle gelegen in de Mijnstreek. Dus: er kwam ook tlekens een stukje mijnhistorie aan te pas. Dat is mijn grote hobby overigens.
  Het boekje van Spekholzerheide moeten denkelijk nog wel mensen hebben. anders het gemeentearchief Kerkrade vragen. Uiteraard heb ik het ook.
  Bij L1 ben ik geen onbekende.
  Ik laat het hier even bij.
  Succes met uw Project Mieng Heilust, dat ik met belangstelling zal volgen.

  Met een hartelijk
  “Glück Auf!”
  Sjef Maas
  Mijnbouwhistoricus

 4. Jeanny Budie zegt:

  Hallo ..

  Ook mijn rOOts liggen in de Heilust..
  Heb daar gewoond van +- 1954 tot 1972 in de Lupinenstraat..
  Ben daar naar de inmiddels afgebroken Lagere meisjes School gegaan (dacht St.Barbara)
  Ben daar getrouwd in de Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand Kerk
  Heb veel mooie herrinneringen aan een leuke jeugd..
  waar je (toen nog) op straat kon spelen..!!
  ..rolschaatsen..tollen…hinkelen..balspelletjes..enz.
  “Mieng Heilust” is het WAARD…!!
  Succes…!!

 5. Jo.Sistermanns zegt:

  Ik heb ook in de mooie en gezellige wijk Heilust gewoond.
  En ik zou het dan mooi vinden als daar een DVD/DVD’s van uit kwamen .

 6. sjef maas zegt:

  hartelijk dank om mijn reactie te plaatsen.

  “Glück Auf!”

  Sjef Maas
  Mijnbouwhistoricus

 7. IkHebAls kind ook in de Heilust gewoond,(Erica straat)Tot mijn 20ste jaar. Ben met mijn man die uit Chevremont komt naar Canada vertrokken in 1963.De eerste keer toen ik weer in de heilust kwam was in 1970.Mijn moeder woonde toen in de Hyacint straat.Vanwege miin ouders huis was afgebroken en weer in de zelfde style opgebouwd.Toen vond ik al dat er veel was veranderd.Als kind werd bij ons nooit de deur gesloten.Dat ging toen niet meer.Ik Vind niet alleen de Heilust veranderd maar ook de rest van zuid Limburg.Teveel drugs en ver slaafden rond lopen.Echt een troep wat we niet hadden vewacht toen we terug gingen.We Zijn nogal veel terug gegaan vanwege mijn moeder.Onze vader stierf in 1965. Vooral de oude Colony van de Heilust was verdwenen.Dat vond ik erg Hopelijk word het beter dat we weer zo’n gezellige tijd kunnen terug krijgen .Min Sijstermans-Burgers

 8. Jo Linden zegt:

  Ik heb in de Heilust gewoond van 1959 tot 1971 en zou graag nog eens in contact willen komen met wat biirtgenoten, b.v. kinderen van de familie Wiersma. Heeft iemand enig idee waar die tegenwoordig wonen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s