Jong en oud samen in één gebouw

Foto: Bas Quaedvlieg

Achter de kerk van Heilust wordt het gemeenschapshuis van Kerkrade-West gebouwd. Een moderne voorziening voor jong en oud in een krimpwijk.

Spannend en lastig, maar wel de grootste uitdaging. Zo omschrijft wethouder Ralf Krewinkel (PvdA) zijn streven om zowel jong als oud een plek te geven in het nieuw te bouwen gemeenschapshuis in Kerkrade-West. Volgens de wethouder heeft de plaatselijke jeugd grote behoefte aan een soos.

Er is weliswaar The Mix gevestigd in onderwijsinstelling Campus in Spekholzerheide, maar hier maken vooral middelbare scholieren gebruik van. The Mix is momenteel alleen open tijdens schooluren, maar krijgt in 2011 een eigen ingang en ruimere openingstijden. Daarnaast moet er een soos midden in de wijk Heilust komen. Bedoeld voor de jeugd tot 18 jaar.

Wethouder Krewinkel weet dat in Heilust jongeren op straat vaak voor overlast zorgen en dat ouderen de groep hangjongeren als bedreigend ervaren. „Er is nu vaak herrie in de wijk, dus moeten we zorgen voor voldoende voorzieningen. Doen we dat niet, dan gaan die jongeren op straat rotzooi trappen. Jongeren hebben recht op een fatsoenlijke plek binnen de samenleving. Op die plek moet professionele begeleiding zijn. In de nieuwbouw komen aparte ingangen voor ouderen en jongeren. Als het misloopt, wordt meteen opgetreden”, belooft Krewinkel, die onder andere wijkontwikkeling en jeugdbeleid in de portefeuille heeft.

Midden 2013 gaat het nieuwe gemeenschapshuis open. Het wordt gebouwd in het hart van Heilust op een groot braakliggend terrein gelegen tussen de katholieke kerk aan de Kampstraat en de Gladiolenstraat. Op die plek in de krimpwijk stond voorheen onder andere de basisschool. Als gevolg van de ontvolking is die – net als veel huizen – inmiddels gesloopt. Het nieuwe gemeenschapshuis kost vier miljoen euro en moet onderdak bieden aan de gebruikers van de verenigingsgebouwen Auw Noeëdkirch in Heilust en Heidsjer Tref in Spekholzerheide.

Het stichtingsbestuur van Heidsjer Tref werkt niet mee aan de nieuwbouw, dat van de Auw Noeëdkirch wel. Ook woningverhuurder Hestia werkt mee. Volgens de wethouder moet het nieuwe gemeenschapshuis niet alleen in de avonduren en de weekends gebruikt worden, maar de deuren moeten ook overdag open staan. Daarom wil hij de bibliotheek en het sociaal wijkteam in het gebouw huisvesten. Het sociaal wijkteam moet overdag aanwezig zijn om urgente sociale vraagstukken in de wijk aan te pakken.

Naast het nieuwe gemeenschapshuis wil de gemeente ook een nieuwe speeltuin en een trapveldje aanleggen. Voor de rest moet er in Heilust na de sloop veel groen komen.

Krimp speelt mee bij het maken van alle plannen voor de wijk. „We krimpen en moeten dus rekening houden met eventuele fusies van verenigingen als gevolg van die krimp. Dit gemeenschapshuis wordt gebouwd voor een wijk van 7500 tot 8500 inwoners”, aldus de wethouder. De gemeente wil vaart maken met de nieuwbouw in Heilust om een signaal naar de bewoners te geven dat de buurt in positieve zin gaat veranderen en dat er behalve sloop ook wederopbouw plaatsvindt.

Het bestemmingsplan hoeft niet gewijzigd te worden. De verenigingen en andere gebruikers is gevraagd snel hun specifieke wensen te formuleren.

Advertenties

Over mijnheilust

Journalist bij De Limburger. Bedacht en maakte samen met camera-journalist Karin Hillebrand voor de krant en regionale omroep L1 het multi-mediale project Mijn Heilust.
Dit bericht werd geplaatst in Mijn Heilust, verhalen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Jong en oud samen in één gebouw

 1. j.hmoonen zegt:

  Ik vind het een goed doel een nieuw gemeenschaphuis .
  Maar wat doen we dan met de noetkirch?

  • Ger zegt:

   Ik weet eigenlijk al niet meer hoe lang dit stuk nu braak ligt, het wordt tijd dat de schop erin gaat, zoals het er echter bij elk project aan toe gaat moeten we eerst weer in overleg met elkaar en praten….praten….praten….praten
   Nou al dat praten vullen geen Heilust gaten!

   Wordt vervolg>>>

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s