Central Park als droom

Foto: Peter Schols

Parkstad verwacht dat het inwonertal tot 2025 met 40.000 daalt. Dat heeft grote gevolgen voor zaken als woningbouw, onderwijs en bedrijventerreinen. Visie, daadkracht en samenwerking zijn dringend gevraagd, betoogt journalist Wiel Beijer.

Met Eberhard van der Laan heeft Parkstad Limburg misschien wel de beste minister voor krimpzaken die deze regio zich kon wensen. Immers voordat hij ruim een jaar geleden minister van Wonen, Wijken en Integratie werd, had de PvdA-er absoluut géén flauw benul wat krimp was.

„Maar ik heb een goed lesje krimp gehad van de mensen in Parkstad”, zei Eberhard van der Laan maandag voor de microfoon van het programma Villa VPRO. Van der Laan heeft van ons lesje geleerd.
In eerste instantie schrok de minister zó van wat hij hier tijdens zijn eerste werkbezoek zag, dat hij depressief huiswaarts keerde. Inmiddels is treurigheid omgeslagen in optimisme. „Krimp biedt ook kansen.We moeten ervoor zorgen dat het juist ontzettend fijn is om in die regio te wonen. Maar er is wel eensgezindheid nodig om het probleem te tackelen”, zei de minister op de radio.

Eberhard van der Laan werd geïnterviewd in het kader van een serie radiodocumentaires over krimp in Parkstad. Ik was eerder een van de geïnterviewden in de serie. Dat gebeurde op straat in de wijk Heilust in Kerkrade, de voormalige mijnwerkerswijk waar ik van mijn tweede tot mijn zestiende levensjaar woonde. Ik was er een tijdje niet meer geweest. Vaak langs gereden, niet echt rondgelopen. En nu dat wel gebeurde, moet ik zeggen dat ik – net als de minister eerder – in eerste instantie behoorlijk depressief werd van wat ik zag.Waar ik ooit als kind met vriendjes op straat voetbalde, trof ik nu een desolaat landschap aan van reeds gesloopt en gereed voor sloop. „Hier is al alles weg en daarachter staat de kerk nog”, hoorde ik mezelf deze week, in de herhaling, op de radio zeggen. Net als Eberhard van der Laan ben ik een optimist en zie ik kansen in krimp. En bovendien zijn wij in Parkstad straks klaar met het megaprobleem van de ontvolking als de rest van Nederland er nog aan moet beginnen. Maar willen wij in Parkstad rond 2040 onze krimp-ellende geregeld hebben, dan moeten we nu plannen maken, mouwen opstropen en eensgezind aan de slag. Als Parkstad.

Van der Laan is geëngageerd en daar kunnen de drie krimpregio’s van dit moment – Oost-Groningen, Zeeuws-Vlaanderen en Parkstad Limburg – van profiteren. Aan die randen van Nederland is de ontvolking het meest zichtbaar. De minister ziet dat en wil actie. „Wij trekken 31 miljoen uit voor experimenten om woningen uit de markt te nemen met als doel mensen uit hun gijzeling te bevrijden. Het is niet bedoeld om de problemen op te lossen, maar om te kijken wat het beste werkt. Als eerste moeten we de bouwplannen in het archief stopzetten”, zei hij vorige week in Haarlem tijdens een conferentie over krimp en bevolkingsdaling.

Voor de VPRO-radio zei de minister over die 31 miljoen in relatie tot Parkstad: „Dat geld gaat hier pas de deur uit als ze goede plannen hebben waar de bestuurders in Parkstad en de provincie het volledig over eens zijn.” Zolang hem uit Limburg tegenstrijdige berichten blijven bereiken, gaat geen euro de deur uit. Voor die tegenstrijdigheid zorgen wij met zijn allen. Parkstad Limburg als geheel, de afzonderlijke gemeenten, de provincie. Misschien is er helemaal niet zo veel aan de hand en mag het woord ruzie in dit verband niet in de mond genomen worden. Maar als de indruk bestaat dat in Limburg te veel onderling gesjteggeld wordt en te weinig gezamenlijk aan de echte oplossing van problemen wordt gewerkt, dan is dat een feit dat telt.

Afgelopen week in Haarlem was Eberhard van der Laan in ieder geval ook positief over Parkstad: „Als je krimp eenmaal hebt geaccepteerd, heeft het geen zin om te knokken over een bedrijventerrein of een woningcontingent, dan moet je de slag maken van kwantiteit naar kwaliteit. Door huizen te slopen en daar parkjes aan te leggen, zoals ze in Heerlen doen. Maar we moeten niet alleen lapmiddelen toepassen.We moeten naar een wezenlijke visie toe op steden en platteland.”

De minister staat nog niet helder voor ogen hoe de toekomst er uit ziet, maar hij droomt er wel over. „Stad en platteland hangen steeds meer met elkaar samen en kunnen veel voor elkaar beteken. Ik ben nog op zoek naar de precieze betekenis daarvan. Maar er doemt een beeld bij me op van het Central Park in New York: groene, recreatieve gebieden waar je kunt ontspannen, sporten en naar concerten luisteren. Voor elk krimpgebied zal de oplossing anders zijn.”

Van der Laan geeft geen krimp. Als hij de moed niet opgeeft, doen wij dat in Parkstad ook niet. Ondertussen probeer ik me mijn oude wijk Heilust voor te stellen als het Central Park van Parkstad.

Parkstad verwacht
dat het inwonertal
tot 2025 met 40.000
daalt. Dat heeft grote
gevolgen voor zaken
als woningbouw, onderwijs
en bedrijventerreinen.
Visie, daadkracht
en samenwerking
zijn dringend gevraagd,
betoogt journalist
Wiel Beijer.
Advertenties

Over mijnheilust

Journalist bij De Limburger. Bedacht en maakte samen met camera-journalist Karin Hillebrand voor de krant en regionale omroep L1 het multi-mediale project Mijn Heilust.
Dit bericht werd geplaatst in Mijn Heilust, verhalen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Central Park als droom

 1. Rien Koppers zegt:

  Ik ben zelf groot geworden in die buurt, als ik zo nu en dan eens rondkijk daar wet ik wat ik mis.
  De saamhorigheid die er destijds was en de jeugd die je overal zag spelen.
  Misschien dat een renavatie die tijd terug kan brengen, maar ik heb weinig hoop.
  Ik zal wel de karakteristieke woningen daar missen.

 2. Peters zegt:

  Bij deze wilde ik toch even kwijt over onze wijk.
  Wat wel opvalt is dat alleen de huurders van de wijk tellen bij de gemeente.
  Daar kunnen de mensen niets aan doen maar wel de woning vereniging en de gemeente.
  Wij worden nergens bij betrokken en moeten alles zelf gaan nazoeken.
  De verloederd door het slechte onderhoud van zowel gemeente en woning vereniging
  Mijn eigern kinderen kregen geen woning in kerkrade en zijn verhuisd naar andere gemeente.
  In de wijk worden gen betaalbare woningen behouden maar het liefste afgebroken.
  Voor de gewone man zijn geen betaalbare woningen meer.
  Wegen onderhoud is bar en boos.
  Daten vallen iedere keer weer in de weg.
  Ik woon nu al meer dat 20 jaar op het papaverplein in een koop woning.
  Maar onderhoud van groen moeten we om bedelen om er iets aan te doen.
  Aan de weg en riool alleen als er gatern in vallen.
  Ik blijf er wonen maar wil wel meehelpen aan de opbouw.
  Maar dan moeten wij als eigenaren van de woning er ook bij betrokken worden en niet achteraf.

  • ger zegt:

   Graag wil ik ook in dit deel even reageren.

   Dat woning eigenaren nergens bij betrokken worden is gedeeltelijk juist, wij (ook ik ben eigen woning bezitter in de Heilust) worden inderdaad niet direkt erbij betrokken, maar indirekt wel, het staat eenieder vrij zijn mening te uiten richting de politiek, of het zin heeft………..voor de gemeentelijke verkiezingen wel maar daarna!!!!!
   Voorts heeft onze burgervader ons gevraagd om te dromen!!! Daar heeft iedere Kerkradenaar een brief over gekregen dus……..onze mening mogen we geven.
   Over betaalbare huurwoningen en daarmee de suggestie wekend dat de wijk niet gesloopt moet worden kan ik kort zijn. Net die goedkope huurwoningen laten deze wijk verloederen omdat het mensen aantrekt die we missen kunnen als kiespijn en ja daar zijn ook rasechte Kerkradenaren bij.
   Als ik het verhaal van Wiel lees met onkruid voor de deur, dat hij dan eens aanbelt bij dat onkruid, ik garandeer hem dat er ook onkruid naar buiten komt!
   De wijk moet helemaal plat om er weer fatsoen van te krijgen met renoveren, pappen en nathouden komen we niet uit de problemen. Dat de bevolking afneemt komt ook veel omdat men hier gewoon niet meer wonen wil, wie wil er nu in een “spook stad” wonen, behalve de rasechte heilustnaren niemand dus!….oh sorry wel dus, alles mensen die dingen doen die het daglicht niet verdragen die komen er als ……..vliegen op af en maken onze buurt zo onveilig.

   wordt vervolgd>>>>

 3. Ger zegt:

  Op mijn boven vermelde reactie dat we slechts gedeeltelijk niet mee tellen bij de gemeente moet ik heel snel terug komen.

  Gisteren stond de postbode (oude jeugdvriend) aan de deur, twee aangetekende brieven (1 op mijn naam en 1 op naam van mijn vrouw, en dat in een tijd van financieel…..)van de gemeente Kerkrade, van de gemeente? wat moeten die in godsnaam. Enkele minuten later was het mij helemaal duidelijk.

  Voorlopig mogen de bewoners van de eigendomshuizen Papaverstraat, Kampstraat en Geraniumstraat hun woningen bij een eventueel verkoop idee uitsluitend aan de gemeente verkopen. Met andere woorden de gemeente heeft het recht van 1e koop!
  Dit alles heeft de maken met een eventuele planvisie van de herstructurering Heilust

  Nou dat kwam dus even als een donderslag bij heldere hemel, uit het niets zitten we er dus nu echt midden in en dat terwijl we het huis pas 3 jaar geleden gekocht hebben.
  Omdat veel buren niet thuis waren kregen zij een briefje in de brievenbus dat er een aangetekend stuk voor hun klaar ligt op het postkantoor (en je raad het al op elk adres 2 brieven a ca. 15 euro per stuk) Pas later op de dag, als iedereen van zijn werk thuis komt, en met elkaar begint te kletsen volgt bij hen de klap. Mijn buurman wordt hevig emotioneel en pinkt enkele tranen weg. In de middag uren heb ik wel al eens naar een raadslid gebeld, maar deze wist van niets. Later op de avond staat er een ander raadslid voor mijn deur en vraagt of hij de brief mag lezen en een kopie mag maken(hij wist ook van niets!). Geen probleem en op deze wijze wordt gelijk nog een deel der bewoners voorzien van een kopie. Een dag later zullen we van het betreffende raadslid meer horen (vandaag dus, ik ben benieuwd…….)

  Zoals gezegd we waren wel al bezig met “mijnheilust” maar dit brengt ons in een totaal andere situatie, hoe lang gaat dit duren? als je verkopen wilt, is het niet meer verkoopbaar! Als het al door gaat welk bedrag gaat de gemeente bieden? opeens zit je met veel meer vragen dan voorheen!

  Komt er dan toch een Central Park?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s